Expositie middeleeuwse kerken in midden Betuwe

In samenwerking met de Historische Kring Midden-Betuwe schenkt bezoekerscentrum ’t Pakhuis aan de Boelenhamsestraat 7 in Hemmen met een expositie aandacht aan 10 middeleeuwse kerken in de directe omgeving. De tentoonstelling is zaterdag 15 augustus geopend en is vervolgens nog te zien iedere zondag van 13.00 tot 17.00 uur tot 20 september.

In een relatief klein deel van de Betuwe zijn deze monumenten uit een (ver) verleden bewaard gebleven. Eeuwenlang vormen zij al opvallende elementen in dit toch al mooie landschap. Zij zijn alle gesticht rond de dertiende eeuw op plaatsen waar veelal ook voor die tijd al een kerkje was geweest.
Natuurlijk zijn al die kerken in de loop van de vele eeuwen van hun bestaan herhaaldelijk gerestaureerd en soms ook gerenoveerd. Vooral dat laatste heeft nog al eens het oorspronkelijk karakter van de gebouwen aangetast. Toch kan men van alle gebouwen onmiskenbaar het middeleeuwse aanzicht herkennen.

Mogelijk is het zien van deze expositie voor de bezoeker aanleiding eens een fietstochtje te gaan maken door de midden Betuwe met haar lange en soms  zeer  bewogen geschiedenis.
De expositie toont  foto’s van deze kerken en geeft een beknopte inleiding in hun de geschiedenis en van de dorpen waar de kerken te vinden zijn.


Bezoekerscentrum ’t Pakhuis is gratis te bezoeken.